Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

    Üks vanemaid tänapäeval kasutuses olev IT tehnoloog mille otsesene seos on internetiga on e-post (email).   Aasta 1971 kui Ray Tomlinsonile keda nimetatakse e-posti ideoloogiliseks isaks tuli selle ideega välja, töötades ARPANETis, valitsuse rahastatud uurimisprojektis, millest lõpuks sai internet. Sel ajal sai sõnumeid jätta ainult sama arvutit kasutavatele inimestele. Tomlinson lõi programmi, mis andis kasutajatele võimaluse saata sõnumeid ühendatud arvutite vahel süsteemis ARPANET. Tomlinsoni võttis ka @-sümboli kasutusse mis on siiani kasutuses e-posti aadressis. 

    Ei läinud kaua, kui keegi leidis viisi, kuidas e-posti raha teenimiseks kasutada. Gary Thurek teenis tiitli "rämpsposti isa" pärast seda, kui saatis sadadele ARPANETi kasutajatele pealesunnitud meiliturundussõnumi. Ta reklaamis Digital Equipment Corporationi uut toodet. Thurek väidab, et  teenis müügilt 13 miljonit dollarit. 

    Hilisemast perjoodist võiks mainida 2004 aastal ilmavalgust näinud Gmail, mis muutis kogu veebimailindusest kogu maailmas. Näiteks võrreldes konkurentsidega pakkus 1GB kettaruumi ja oli oli edasi arendatud otsingumootor.

    Kuna e-posti ajalugu on 50 aasta ja peale siis lühidalt kõigest kokku pole võimalik võtta.  Siiamaani on ikka veel e-posti aadress.peamisi kontak andmeid visiitkaardil, kodulehel jne.

     Teisena räägiks andmekandjast diskett (flopy disk) . Diskettiseadme (FDD) leiutas IBM-is Alan Shugart 1967. aastal. Esimesed disketiseadmed kasutasid 8-tollist ketast (hiljem nimetati seda "diskettiks", kuna see muutus väiksemaks), mis arenes välja 5,25-tolliseks kettaks. Kasutati esimeses IBMi personaalarvutis augustis 1981. 5,25-tolline ketas mahutas 360 kilobaiti võrreldes viimasena arendatud  3,5-tollise disketi 1,44 megabaidise mahuga.

    Mälukaardi ja USB-pulga tulekuga 90ndatel kadusid ka disketid ja mida tänapäeval igapäeva kasutuses enam ei ole.

 

 

https://www.emailonacid.com/blog/article/email-marketing/history-of-email/

https://computer.howstuffworks.com/floppy-disk-drive1.htm

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Noppeid IT ajaloost

Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

IT proff...?