Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber

     Ise arvane, et parimana toimiv intelektuaalomandimudeli komponet on litsents.  Kuna seda kasutades on sul ikkagi võimalust oma ideed ellu viia, näiteks patendi puhul on asi keerulisem kui tahtes kindlasti oma ideed teostada, kus pead leidma need augud mis ei katuks olemas oleva patendiga. Litsensist saab kasu mõlemad pooled nii litsensi andja kui saaja, kaalukaus on muidugi andjal sest tal ei pea olem mitte midagi muud kui litsents ise ja tulu ongi olemas. Litsensi olemasolust on ka märk, et see mudel või olla toimiv, et kes ikka tahaks neid nii sama teha, kuigi jah see ei garanteeri 100% edu tootele või teenusele.

    Autoriõigused on intelektuaalomandimudeli komponet mis kaitsevad loovtööd nagu kirjandus-, kunsti-, muusika-, filmi- ja tarkvarateosed. See vajaks kohendamist, kuna on tänapäeva digiajastule jalgu jäänud nagu veebisaidid, voogedastusteenused ja sotsiaalmeedia platvormid.Puudub ka selged eeskirjad autoriõiguste litsensi tasude jagamise kohta ja õiglane kasutamine mis on õigus kasutada lühikesi väljavõtteid loovtööst ilma autoriõiguste rikkumiseta. Autoriõigusete standardid on riigiti erinevad mis loob samuti palju segadust, nende vältimiseks võiks olla globaalsed standardid mis tagab ühtsema arusaama igal pool üle maailma. 

    Kokkuvõttes on intelektuaalomandimudeli kõigil komponentidel jooksvalt vaja korigeerimist, parendusi ja ka reforme teha kuna maailm on pidevalt muutumises.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Noppeid IT ajaloost

Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

IT proff...?